Som ett inre skavsår som inte får läka

hästhjälp

Conquistagård har haft första ”grön rehab” träffen och allt gick bra. Det är under projekt  SPIRA som Skurups kommun vill göra en satsning med hjälp av mina hästar. Jag inser att det finns mycket att göra med alla de människor som går under populära termen ”psykisk ohälsa” i varierande grad. Min nya upptäckt är det är ett stort antal, övervägande är kvinnor.  Det ska bli roligt att själv få hjälpa och låta hästarna bli vårdhästar till dessa arma människor som tillfälligt har förlorat fotfäste och behöver få läka sina skavsår. Så uttrycker sig stressforskaren , överläkaren i psykiatri Alexander Perski , att stressen, utbrändheten är som ett inre skavsår som inte får lov att läka.

utbrändhet

 Det är så mycket som 84% kvinnor som drabbas av utbrändhet enligt Alexanders forskning . Han menar att sambandet mellan arbetsgivare i vård skola och omsorg medför en konflikt för den arbetstagande att var tillräcklig, utföra ett bra jobb, som leder till utmattning.

Lilly

Första träffen var det  vita paso peruano hästen Lilly som var i fokus. Jag berättade bland annat om hennes reklamuppdrag mitt inne i en studio i Lund. Trots svårigheter med att det var en byggarbetsplats så blev allt bra utan photoshop.

Circus 01
Lilly i studion

tidig morgon

Ghia och Imperia har sina dagar på betet men det börjar bli kallt och jag planerar ta hem dom i slutet på veckan. Jag åker upp varje morgon och kväll med kraftfoder och hö, väntar de 20 minuterna innan Ghia har ätit upp. Imorse var jag där redan klockan 06.06. Det var mörkt och det kändes som jag var den första som vaknat i  Havberg, denna regniga måndagsmorgon . Klokt nog stod de båda och tog skydd under ett träd. Då jag stod uppe på höjden i hagen och väntade, kom en blixt och en knall men sedan upphörde regnet, solen stegupp, och allt blev så där höst fint igen .

skördetider

Det är inte bara äpplen och tomater som skördas nu , även Martinas lilla minichili planta bär på färdig chili nu.

chili
chili

skövling

Något som håller på att hända i skogen här i Havberg är det att Länsstyrelsen åter igen har börjat skövla barrträd.  Nu är det lärk som inte passar in i skogen . Ett beslut har tagits att återskapa en ”surskog med bara lövträd” Av den anledningen förströr de enligt min mening skogen för att komma åt en del lärkträd. Fortfarande ligger ris och bråte kvar sedan förra avverkningen . De skog som fanns börjar mer och mer  likna ett slagfält. Min man har skrivit till Länsstyrelsen och ansvarig verkar vilja ha ett möte med honom. Men den hemska monstermaskinen är inne i skogen och härjar…..Jag hör den ända hit på gården så snart är det verkställt ändå. Jag kan förstå kommersiell avverkning men att göra om en vacker skog för att man har en vision om urskog  i naturreservatet, är för mig inte förståligt.

skrivbordsbeslut

De vill öka allmänhetens tillgänglighet, men som skogen se ut nu är det sämre än någonsin med allt bråte som ligger kvar för framkomligheten .  Vi som bor här omkring har bidragit med att trampa upp små stiger både för promenad med eller utan och hund och till häst.  Allt var bra fram tills skrivbordsbeslutet.

små plantor

A tradskott
ek och kastanj

Här bidrar jag till att små plantor (ek och kastanj), ska få bli till nya ståtliga träd upp på höjden på Kalles mark. Kalle är den person som jag hyr ”betet på höjden” av . Här finns Havbergs finaste utsikt

djupa andetag

Tillbaka till andningen och nuet. Mitt förbättringsförlag just nu …..andas tre djupa andetag och tänk på att ridguidens blogg ska bli färdig !

mindfulness 2
i väntans tider

Ystad sandskog i somras med fokus på mindfulness som är behjälplig i vardagen.

hälsningar Susanne

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment