Tätare skoningar på sommaren

Sommaren håller i sig och det kommer till och med lite fint duggregn då och då. Jag har tagit hem Heljar och Graciano från betet några dagar då hovslagare Hannes kom som i onsdags . Det var ingen lätt match att sko om tre hästar mellan 10.00 och 14.00. Han fixade det trots allt och jag som mest stod och pratade fick gå och vila mig efteråt då värmen tröttar ut en. Hannes skulle åka vidare och hinna med tre andra hästar. Puh…… Tydligen är det tätare skoningar på sommaren då hovarna växer mer då. Det är en av anledningarna att det blir mycket att göra för Hannes.

Heljar o Hannes rotated
Heljar och hannes

Gauchos behandling går bra framåt och han svarar mycket bra på elektro magnetisk behandling av gaffelbandfästen . Han har inte fått någon Metac på drygt en vecka nu och inget bakslag av den anledningen. Han är utan svullnad och har bra spänst i steget då han går. Nu när distrikt veterinärerna är tillbaka ska jag boka en tid för ultraljudsundersökning och se om han kan börjas skrittas igen , små korta rundor med plant underlag.

Gaucho 3 4
Gaucho E.K

Imperia har jag märkt att hon dricker mer än de andra hästarna och därmed kissar mer.  Hon är dock pigg och inget annat verkar fattas henne. Sökt lite på nätet vad det kan bero på. Hittade då en sida lagthastliv.se som skriver som nedan.

Imperia med mamma 1 rotated
Tätare skoningar på sommaren 4

”Ökad törst och urinering:

Runt en tredjedel av alla hästar med PPID dricker och urinerar mer än hästar utan PPID. Den exakta orsaken till dessa symtom är okänd, men man tror att det beror på förändringar i hypofysen som sätter press på hjärnans törstcentrum, vilket får hästen att dricka mer. Om hästen dricker mer kommer den som kompensation även att urinera mer. Den ökade törsten kan också bero på förändringar i binjurarnas hormonutsöndring, vilket i sin tur påverkar njurarnas vätskeutsöndring, och därmed kommer hästen att känna sig törstig och dricka mer.

Det är inte så lätt att mäta om en häst dricker mer än normalt. Om du är osäker kan du jämföra hur mycket strö hästen behöver jämfört med de andra hästarna i stallet. Var också uppmärksam på om hästen mer ofta än de andra hästarna står med nosen i vattenkoppen. Vid misstankar om ökad törst och urinering ska du låta din veterinär undersöka hästen närmare ”

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment