Vad ska du skriva i avtalet. Du har äntligen hittat din drömhäst och kan knappt bärga dig från att hämta hem hästen. Avtal och veterinärbesiktning är inget som bekommer dig. Hästägaren har intygat att hästen är helt frisk och att du har gjort ett riktigt klipp. Dessutom har du ju provridit hästen och den kändes som en dröm att rida. När du väl fått hem hästen så känner du snabbt att det är något som inte stämmer. Hästen som dansade fram med dig på ridbanan verkar helt oförmögen att lämna stallbacken. Att du skulle kunna åka till någon träning eller tävling känns helt otänkbart då bara blotta åsynen av hästtransporten får hästen att stegra sig. Hästägaren hade intygat att hästen var snäll i all hantering men aldrig tidigare har du varit med om en häst som försöker bita dig så fort du kommer i närheten med borsten.
När du läser detta kanske du reflekterar över att det låter som en mardrömshistoria. Du kanske även tänker att det är ingenting som någonsin skulle kunna hända dig och du har svårt att tänka dig att någon annan skulle kunna råka så här illa ut.
Hur ser då verkligheten ut? Är exemplet ovan bara ett uppdiktat exempel som aldrig skulle kunna hända i dagens hästaffärer? Jag tror att du skulle bli chockad om jag som hästjurist berättade för dig hur vanligt scenariot i den här och liknande hästaffärer är. Vad kan du då göra föra att undvika att detta händer dig?
För det första gäller det att vara så påläst som möjligt om vad som gäller för ditt hästköp. Kunskap är makt och det kommer göra att du känner dig tryggare än om du inte har en aning om vad som gäller. Som du kan läsa om i artiklar här på hemsidan gäller två olika lagar beroende på om du köper hästen från en privatperson eller ett företag. Beroende på om du köper hästen från en privatperson eller ett företag så kommer du att behöva ha olika köpeavtal.
Köper du från en privatperson så gäller i stort sett avtalsfrihet. Vad innebär då detta? Jo, du som köpare och säljaren kan avtala om i stort sett vad ni vill med tanke på ”befintligt skick” undersökning, rätt att reklamera och lämna tillbaka hästen. Lagen som reglerar ert köp är Köplagen och denna gäller i de delar som ni inte har avtalat om något annat.
Men om du istället har köpt hästen från ett företag gäller då avtalsfrihet?
När du köpt från ett företag så finns tvingande lagregler som reglerar vad du som köpare och säljaren får lov att avtala om. Konsumentköplagen heter lagen som reglerar ert köp. För det fallet då säljaren har skrivit ett avtal med avtalsvillkor som strider mot Konsumentköplagen så gäller inte de villkoren.
I en drömvärld skulle alla som köper och säljer häst kontakta en hästjurist som skriver det bäst anpassade avtalet för just deras köp. Det hör tyvärr mer till ovanligheterna än till vanligheterna att det går till så inför ett hästköp. Därför kommer jag här att gå igenom några saker som kan vara bra att känna till när ni skriver köpeavtalet. Men tänk på att även om ni använder ett så kallat standardavtal så försök att anpassa det så mycket som möjligt till er situation. Stryk det som inte är relevant och skriv till sådant som är viktigt för er. Till exempel så kan ni själva lägga in en klausul om ni vill ha med att köpet ska omfattas av ”återköpsrätt” eller ”öppet köp”.
Vi kommer nu gå igenom vad som gäller och vad du bör tänka på om du köper en häst av en privatperson eller då två företagare köper eller säljer hästar av varandra.
Du har hittat hästen med stort H och du är bara en hårsmån från att den är din. Du har provridit och hanterat hästen i sin hemmamiljö. Då kommer den stora frågan. Vad bör du göra nu? Här nedan kommer tips vad som kan vara bra att göra och känna till inför det stundande hästköpet. Ett välskrivet köpeavtal kan aldrig lösa alla potentiella konflikter och tvister som kan tänkas uppstå. Men vad köpeavtalet däremot gör är att det får dig som köpare och säljaren att börja diskutera och klargöra exempelvis, vad hästen ska användas till, om den tidigare varit skadad med mera. Som du kunde läsa om tidigare i artikeln så är det avtalsfrihet och ni kan avtala om precis vad ni vill. Om ni inte har avtalat om något speciellt så gäller som sagt Köplagens bestämmelser.
Viktigast av allt är att du gör en ordentlig veterinärbesiktning när du ska köpa häst. Men det är inte bara för köparens skull som det är viktigt att en sådan grundlig undersökning görs utan även för säljaren är det bra att veta att hästen man säljer är helt frisk. Om du som köpare beställer en veterinärbesiktning av hästen och veterinären upptäcker något som inte står rätt till. Säg till exempel att när veterinären undersöker hästen så upptäcker ni att hästen är öm i ryggen. Om det skulle hända så krävs det att du som köpare fördjupar undersökningen eftersom köparen senare inte kan hänvisa till fel som köparen märkt eller borde ha märkt vid en sådan undersökning. Om hästen är öm i ryggen så skulle du till exempel kunna röntga hästens rygg för att utesluta att det är något allvarligt.
Om vi går vidare till nästa viktiga punkt i avtalet som stannar vi snabbt till vid punkten försäkringar. Det är faktiskt så att många tvister skulle kunna undvikas om säljaren och köparen var överens om att det var en förutsättning för köpet att hästen ska kunna A1-försäkras inom en kortare tid efter köpet. Så har med fördel med en sådan punkt i avtalet. Men alla försäkringsbolag har olika villkor så ring gärna försäkringsbolaget i samband med köpet för att dubbelkolla vad som gäller.
Om du och säljaren kommit överens om ”öppet köp” så ansvarar du som köpare för hästen under prövotiden. Därför är det väldigt viktigt att försäkringsfrågan är väl genomtänkt. Det lättaste är att köparen A1-försäkrar hästen innan tiden för öppet köp börjar gälla. Observera skillnaden mellan öppet köp och att ha hästen på prov. När man pratar om ”öppet köp” så innebär det att köpet är genomfört fullt ut men att köparen har rätt att lämna tillbaka hästen inom en viss överenskommen tid. När man istället får ha en häst på prov så är köpet uppskjutet under en prövotid som är överenskommen i förväg. Om du har haft en häst på prov som du tycker om så kan du efter prövotiden bestämma dig för om du vill köpa hästen men du skulle lika gärna kunna lämna tillbaka hästen och säga nej tack.
Om du får ha en häst ”på prov” för att se om den passar dig innan du bestämmer dig för om du vill köpa hästen så är det enligt lagen fortfarande säljarens häst. Därför är det säljaren som ska ha hästen försäkrad under prövotiden. Men för att klargöra vems ansvar det är om hästen skulle få ont någonstans är det ändå viktigt för köparen och framförallt för dig som säljare att hästen besiktigas noga före prövotidens början.
Som säljare måste du även vara uppmärksam och medveten om att risken för påfrestningar kan vara extra stor under prövotiden. Många gånger rids hästen på nytt underlag med ny utrustning och för att inte glömma att det är en ny ryttare som rider hästen.
Text: Treschow & Partner Advokatbyrå
Vad ska du skriva i avtalet
Vad ska du skriva i avtalet
Vad ska du skriva i avtalet