Hösten är här med alla vackra färger, naturens skönhet liksom de första skira bladen på våren.
Det är förvandlingens tid på många sätt . Det är djur som ska övervintra och finner inte sin viloplats , andra ska faktiskt dö för deras säsong och därmed liv är över.
Martina fann denna trötta geting i stallet. Sjusköterska som hon är, ville hon lindra och gav den en äpplebit att äta på.
Denna groda var nedkyld och orkade inte hoppa undan. Den letar efter dy att övervintra i. Den var långt från något vattendrag. Vi tog hem den och den fick värma sig . Därefter åkte den bil till Svaneholmssjön med min man och son och släpptes just i kanten av sjön.
Min nya upptäckt. Denna vackra groda är en ”ätlig groda”, hur den har fått sitt namn kan ju fundera på…..
Rådjuren och dovhjortar ser till att få i sig och lagra energi inför vintern . Våra äpplen går snabbt åt i trädgården till detta just nu. Härlig syn från köksfönstret då de blir synliga i gryning och skymning .
Förvandlingen från den” yttre världen ”som jag ibland måste ut i och den ”inre världen” i byn Havberg är påtaglig. Det finns olika vägar, en till mitt andra jobb och visst soluppgången är fantastisk men det andra ser så kallt ut.
Bättre då med grusvägen och lövtunneln hem . Tunneln som sammanlänkar de två världarna eller möjliggör att komma ut , lite hur man ser på det.
Med Spira projektet, grön rehabilitering, går det bra. Jag vill gärna sammanfläta hästupplevelserna med tips och råd mitt i vardagens verklighet. Här är mitt förbättringsförslag att ta del av ny forskning. Boken om vårt ”nya organ” bakterierna, som har funnits med sedan begynnelsen. Lättläst bok och väcker många tankar hur bra eller dåligt vi kan må.
Det har varit många fina höstdagar och hästarna är ute och rids i stort sett varje dag nu. Den lilla Imperia tränas av Therese i att gå in i stallet och ha tålamod att vara kvar för att lyfta ben, även för att förberedas att bindas upp inför verkning som de stora hästarna gör.
Ghia , min 27 åring, har tagit sig bra i vikt . Hovslagare Johanna kunde konstatera skillnaden. Förutom Kraffts senior får hon krossad havre, rapsolja, betfor för bättre upptag. Bra att ha en sådan häst på box, annars hade det inte gått.
Vår fina skog häromkring har också kommit i förvandlingens tid. Länsstyrelsen har en vision om ädelskog för framtiden. Gran, som det endast var några enstaka av, lärk och även björk är inte godkända trädsorter i deras ögon. Avverkningen har skett med monstermaskinerna, och skogen försvann och ersattes med kalhygge. Inte ens detta vill de medge utan tycker att det fortfarande är en skog….Sydsvenskan har som i lördags 20/10, på självaste första sidan gjort ett reportage om detta. Denna gång är det min man Johan som uppmärksammas i media . Han blir fotograferad av en drönare på bilden, häftig bild.
Här ligger vår före detta skog, de träd som inte passar in i Länsstyrelsens ögon, deras framtida naturreservat.
Detta är en syn där vi rider. Det är 2 år sedan de började avverka just här. Detta är naturvårdsskog och inte kalhygge enligt Länsstyrelsen.
hälsningar Susanne Carlson-Lindgren