Skogspromenad med Ghia

Den här bloggen vill jag tillägna den häst som syns och skrivs minst om. Det är min första egna häst och heter GR.Ghia. Född  20 maj 1991!  Hon är före detta varmblodstravhäst. Uppföd av Gert Rolf Bengtsson, före detta VD på Volvo Bil Bengtssson, Sjöbo .

Profilbild, Ghia

Det fiffiga med travet är att det går att söka varje travhäst på STC. Avelsindex 94 0,75 (säger mig inget) Starter /placeringar 43,  0-0-3 startprissumma 43 570 kr. Rekord 19,0k 18,1m 20,21 16,9 ak 19,1 arr. Därefter kommer alla de kuskar som kört henne på tävlingsloppen. Allt detta har en mening för hennes tidigare liv, men jag varken förstår siffrorna eller bryr mig.

Stamtavla

Efter hennes avgång från tävlingsbanan då hon var 12 år (2003) har jag övertagit henne som ridhäst. Jag har minnen då jag besökte henne första gången, det var vår och en lerig hage att rida i. Jag provred henne i lina om jag inte minns fel, och det var bara i trav. Tänkte bara på att henne vill jag ha, ville avsluta provridningen eftersom det var så slirigt underlag. Det var på Kristi Himmelsfärdsdagen 2003. 

Till morsdag kom hon hem till mig. Vid min egen veterinärbesiktning, framkom det att hon var lite sliten i höger höft. Fick beskedet att om hon valde att kasta av mig så kunde det bero på den slitna höften. Men jag lät det bero. Red ut med henne och tog galopplektioner som inte blev 100 % bra. Efter ett tag kunde hon galoppera fram och trava på bakbenen, på volt. Strax efter tog det 10 minuter att få ner henne i varv. Känslan av smärta från höften eller om hon blivit bannad för galoppstegen gjorde att jag la ner galoppen. 

Tävlingsnerverna hade jag även Monty Roberts instruktören Ann Lindbergs hjälp.

Definitivt slut med galoppträningen var det då en jockey ryttare skulle träna henne i galopp och Ghia sprang bara fortare och fortare i trav….  Jockeyn var ursinnig för hon hade aldrig misslyckats med att få en häst att ta galoppsteg. Därefter fick jag finna mig i att skritta , trava sakta och trava fort, så kallad paddeltrav då de breddar bakbenen. Sedan några år tillbaka är hon pensionär från ridhästlivet. Jag tar med henne ibland för hand då någon ryttare ska skritta eller som i måndags som handhäst till Lilly och ryttare Cissi. För att knyta ihop säcken eller historien så har det nyligen kommit fram att mellansonens Gustavs VD är Olof och Gisela Bengtsson, Bilbengtsson i Sjöbo,  barn till Gert Rolf Bengtsson.

Ghia

Hälsningar Susanne

Comments

  • Avatar för Cicci
    Cicci
    juni 1, 2020 at 16:11

    Åh vad det var intressant att läsa mer om din & Ghia’s bakgrund 🤗

Add a comment