Underbara dagar och gräset växer och är fyllt till max med klorofyll. De kalla nätterna gör att jag inte har släppt ut gamla Ghia och Imperia på bete ännu. Ghia är tunn och jag ska skicka in träckanalys till ”Kolla Masken” om eventuell avmaskning behövs. Hon är så låg i rang och trots att jag lägger ut många högar med hö ska de valla runt henne, tyvärr … Det är inte bra för henne men i djurens värld är det vinna eller försvinna, inget att dela med sig precis. Jag kommer tillvänja henne på gräs på vår trädgårdsgräsmatta. Återkommer med detta.
Jag köper specialfoder till Ghia, för äldre hästar och så får hon rapsolja i för att öka på kaloriintaget. Tänderna är bra . På box kan hon tillgodogöra sig maten men det blir svårt att stödfodra på betet då Imperia, unghästen vallar bort henne. Jag vill ge henne ett så bra liv som möjligt liv på ålderns höst.
Kanske är detta hennes sista sommar?
Vi har fällt ett stort träd, en bok i Gauchos hage. Han har själv ringbarkat det så att trädet dog. Detta medför att vi har torr fin ved att elda med i braskaminen. I spåren av hästar kan det bli så. Det medför även att ljuset kommer ner till marken och gör det lättare för gräset att växa till.
Graciano rids återigen efter kastreringen och han är mitt andra hjärte/sorgebarn med sitt förlorade öga. Inget ska heller fattas honom .
Snart kommer Graciano och islandshästen Heljar upp på sommarbete på höjden. Havberg, är en by som ligger kuperat, kan liknas vid ”minialperna”. Det tror man inte, då byn ligger i södra Skåne.
Jag har tränat med Canonkameran och visst blev det videos. Jag provfilmade Eriks muck (=militär utryckning i civila kläder) från regementet i Halmstad. Nu har jag en filmidé som ska genomföras på gården så att kan bli mitt bidrag till en digital ”lilla hästrunda 2020”. Varje tilltänkt lilla hästrundaaktör gör sin egen lilla video, 2-3 minuter, som klipps ihop.
Kontakt med SLU Alnarp och möjliga finansiärer till forskningsprojekt är i gång. Det är mycket att tänka på men vill gärna bevisa vad hästar kan göra för skillnad genom arbetsträning, initialt för att bryta isolering och återfå livsglädjen. Syfte är även att ha något att komma till, ha tider att passa. Stallarbetet är organiserat i delmoment som görs i en bestämd ordning. Detta ger en yttre stabilitet, bra då den inre psykiska ibland behöver balanseras upp. Stärka självförtroende, självkänsla och ta ledarskap över sitt egna liv är andra vinster som hästarna bidrar med.
Därefter då denna fas är klar har personen i fråga bättre möjlighet till beslut om nytt arbete eller att återgå till ordinarie tjänst. Det hela kan liknas med en kanal där slussen lyfter upp personen till nästa nivå för att segla vidare. Min erfarenhet med grön rehabilitering är att skynda långsamt.
hälsningar Susanne